Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

Често задавани въпроси за напояването

Често задавани въпроси за напояването

Ежедневното количество, от което се нуждае дадена култура е в пряка зависимост от времето и климатичните условия. През дългите летни дни растенията се нуждаят от повече вода, отколкото през прохладните и влажни дни на пролетта и есента. В зависимост от етапа на развитие на културата, поливната норма също варира. Всички тези параметри се вземат под внимание при проектиране на поливната система, както и за създаване на поливни графици и схеми за напояване.

Различните култури се нуждаят от различно количество вода, имайки предвид биологичните им особености и изисквания. Научете повече от ТУК.

За да постигнете максимални добиви, напоявайте преди реколтата да бъде изложена на воден стрес. Някои култури са много чувствителни на пресушаване, например листните зеленчуци, докато други като просото и соргото са по-слабо чувствителни. За да не пожертвате добива, добър метод за проследяване количеството на почвената вода е като използвате сензори за влага в почвата, като част от самостоятелна метеостанция, тя би могла да осигури още информация за падналите валежи, листна влага и др 

Ще добиете представа за това колко дълго да поливате, ако използвате метод за планиране на напояване, базиран на данни или ако използвате сензор за влага в почвата, който да ви покаже съдържанието на почвената вода. От съществено значение е да знаете дебита на водата. Може да го изчислите в общ план, за разпръсквачите или за капковото напояване. Ако знаете от колко вода се нуждае културата, тогава разделете количеството вода на дебита, за да получите времето на работа на поливната система. 

Евапотранспирацията е комбинация от изпаряване на вода от почвената повърхност и транспирация на вода през листата на растението. Комбинирани те се наричат евапотранспирация. Това е количеството вода използвано от растенията. 

Лошото управление на процеса на напояване може да доведе до слаби добиви, да навреди на околната среда, да нанесе щети на имота ви, да доведе до болести по растенията, да измие ценните хранителни вещества в почвата. Водата все още се смята за най-добрата храна за растенията. Нищо няма толкова добър ефект върху добива и качеството на културите, както правилното управление на водата. Повечето от земеделските производители не си дават сметка, че лошото управление на поливния процес  им струва много повече под формата на пропуснати възможности.

Системите за прецизно земеделие ще са ви от полза за оптимизиране процеса на напояване. Научете повече за тях от ТУК или се свържете с нас, за да ви консултираме.

Лошият поливен режим  означава, че сте приложили твърде много или твърде малко вода. И в двата случая това би довело до по-ниски добиви, лошо качество на реколтата, загуба на вода и енергия. Пропуснатите възможности от по-високи добиви и по-качествена реколта най-много ще се отрази на планираните за сезона приходи. Ако имате  енергийни разходи за изпомпване на водата за напояване, вероятно сте платили по-висока сметка за ток, отколкото сте имали нужда – излишен разход, който би могъл да се избегне при правилно  изготвен поливен график. Може би сте вложили и скъпоструващи  торове и пестиците, но въпреки това те не дават очакваните резултати. Поливният режим си струва да се изготви правилно!

Когато водата замръзне, тя се разширява. Но не това е основният проблем (тъй като разширяването не е много), а огромната сила, с която тя се разширява. Толкова, че може да пропука бетон, да спука стоманените тръби и да счупи почти всичко, в което се съдържа. Колкото по-малко гъвкъв е съдът (тръбата, клапаните и/или фитингите), толкова по-вероятно е да се счупи. В последствие ще ви се наложи да разкопавате, ремонтирате и подмените много от тръбите, клапаните и всичко друго, в което може да се намира водата. За да избегнете всичко това е добре да помислите за зазимяване и да отстраните водата, която е вътре в тръбите и има риск от замръзване. Студът ще проникне в земята с различна дълбочина в зависимост от климата. Ако тръбопроводът е под линията на замръзване, тогава може да оставите водата в тръбите. Ако не – трябва отстраните водата своевременно. Това представлява зазимяването – премахване на водата от всички напоителни линии, за да се избегне замръзването й. Премахването на водата може да се извърши по два начина – чрез отваряне на клапата и пускане на водата да изтече гравитачно в ниско място или с издухване на линиите чрез въздушни компресори с голям капацитет.

Отговорът на този въпрос зависи от редица други въпроси, на които вие трябва да си отговорите. Колко добре се справяте сами? Имате ли достатъчно време и познания, за да го изготвите правилно? Какво ще ви коства, ако не го изготвите достатъчно прецизно? Колко чувствителна е отглежданата култура на пресушаване или преовлажняване?

Обикновено производителите, които искат да заложат на сигурни добиви са по-мотивирани да се доверят на специализирана компания, за да им изготви поливния режим на по-доходоносни култури като царевица, овошки, лозя.

Водата е основното средство, което премества торовете и пестицитите от полето, където те са така необходими в подпочвените води и потоците, където те не са никак желани. Най-добрият начин за контрол на потока им извън полетата е доброто управление на напояването, тъй като веднъж излезли от предназначението си, те се превръщат в замърсители.

Лошото управление на процеса на напояване може да доведе до фатални екологични и здравни последици.

Отговорът на този въпрос зависи от много фактори. От значение са: източникът ви на вода – кога и какво количество може да използвате, видът на отглежданата култура, почвата, наклонът на терена и топографията, законовите ограничения и не на последно място важна е цената на поливната система. 

Можем да разграничим два вида икономичeски целесъобразно напояване - дъждуване и капково.

При напояването чрез дъждуване водата, която преминава през тръби под налягане излиза през дюзата с висока скорост във въздуха и се разпределя по повърхността на почвата, имитирайки дъжда. Най-разпространените поливни системи за дъждуване са централните и линейните пивоти, дъждовалните поливни машини (т. нар. поливни макари), системите с поливни разпръсквачи.

Водата при капковото напояване също преминава през тръби под налягане, но тя се доставя около кореновата система на растението и излиза през емитери при много ниски дебити. Капковите маркучи могат да бъдат заровени (подземни), положени директно върху почвата или окачени на конструкция, както обикновено се прави с многогодишните култури.

ТУК ви предлагаме различни поливни решения в зависимост от размера на стопанството ви и отглежданата култура.

Равномерността e способността на напоителната система да прилага водата еднакво равномерно по повърхността на почвата. Ако поливната система работи неравномерно, някои растения няма да получат достатъчно вода, а други вероятно ще получат твърде много, излишната вода просто ще бъде загубена. Всички производители са на едно и също мнение, че това е разточително и скъпо.

За изчисляването им може да използвате калкулатори, предвидени за различни поливни системи, включително за централни пивоти, капково напояване, както и за стационарни системи.

Най-добрият начин да разберете колко вода е останала в почвата, за да могат растенията да я използват без да са стигнали до етапа на пресушаване, е да я измервате. Важно е да имате тази информация, за да избегнете евентуално намаляване на добива, поради ниските нива на влажност.

Когато не разполагате с достатъчно вода, за да напоявате културите, които отглеждате, имате няколко възможности:

  • - да подобрите ефективността на работата си;
  • - да засадите култури, които се нуждаят от по-малко вода;
  • - да използвате съоръжения за съхранение на водата (в периоди, когато не се напоява) – сглобяеми резервоари и вкопани поливни водоеми.

Най-добрият избор би бил да подобрите ефективността. А най-евтиният начин да направите това е чрез прецизно управление на процеса на напояване. Измервайте влажността на почвата, поливайте само, когато е необходимо и подавайте точното количество, така че да няма загуба на вода. Нужно е да преосмислите методите за напояване, може да подобрите ефективността като заложите на дъждуване или капково напояване вместо на повръхностно поливане. В повечето случаи това ще ви коства повече инвестиции, но бъдете сигурни, че ще покриете вложените разходи за кратък период от време и ще се радвате на високи добиви и качествена реколта.

Някои култури изискват повече вода за разлика от други. В годината, когато разполагате с по-малко вода може да замените растенията, които изискват повече вода като царевица, картофи и люцерна с култури, които се нуждаят от по-малко вода – например пшеница, сорго или рапица. Като алтернатива може да засеете и такива с много по-кратък вегетационен период като грах, моркови, зелен лук, спанак или други подобни. Отглеждането на тези култури може да изисква допълнително оборудване и труд, затова трябва да се вземат под внимание и разходите за преустройство на работата.

Съоръженията за съхранение на водата (сглобяеми резервоари и вкопани поливни водоеми) ви позволяват да акумулирате обем вода, който да използвате в периоди, когато получите информация, че ще имате недостиг на вода. Разгледайте нашите предложения ТУК или се свържете с нас, за да получите консултация.

Наши партньори